Olej rzepakowy - cenny składnik w Twoim menu

Olej rzepakowy - cenny składnik w Twoim menu

Olej rzepakowy – cenny składnik w Twoim menu

Choć skład i właściwości naturalnych olejów roślinnych nie ulegają zmianie, to jednak dopiero niedawno zaczęto dostrzegać ich potencjał. Pozwoliło to znaleźć dla nich wiele zastosowań kulinarnych, na bok odsuwając mniej zdrowe tłuszcze zwierzęce. Do szczególnie cennych olejów roślinnych należy ten zrobiony z rzepaku. Wytwarzany w Polsce na masową skalę olej rzepakowy jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, E i K. Ma nieocenione znaczenie dla kondycji całego organizmu, korzystnie wpływając na zdrowie, samopoczucie i wygląd.

Olej rzepakowy – skarbnica cennych mikroelementów

Olej rzepakowy to przede wszystkim źródło ważnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą omega-3 i omega-6. To silne przeciwutleniacze redukujące prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów i wpływające na prawidłową pracę układu odpornościowego. Wspomagają też funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając ryzyko wystąpienia udaru mózgu, zawału serca, miażdżycy. Co więcej, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Spowalniają także proces ogólnego starzenia się komórek całego organizmu. Mają przy tym korzystny wpływ na zdrowie oczu i sprawność mózgu.

Jak wykorzystać olej rzepakowy w kuchni?

Istnieje wiele opcji użycia oleju rzepakowego w codziennej diecie. Przede wszystkim można spożywać go saute. Nie mając czasu lub pomysłu na gotowanie, można po prostu zażyć 2 łyżki oleju dziennie. Zdecydowanie większe znaczenie dla zdrowia ma jednak olej rzepakowy w połączeniu z innymi mikroelementami. Na surowo sprawdza się głównie jako dodatek do sałatek i surówek, które zwykle pełne są witamin i minerałów. Świetnie wydobywa smak poszczególnych składników, podkreślając przy okazji aromat przypraw. Zastanawiając się, jaki olej do smażenia wybrać, również warto postawić na olej rzepakowy. Jego delikatny smak pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można więc przyrządzić na nim nie tylko placki ziemniaczane lub klopsy, ale też naleśniki z owocami i racuchy. Olej rzepakowy sprawdzi się też jako składnik ciast i innych wypieków.

Olej rzepakowy w kosmetyce

Niezwykły skład sprawia, że olej rzepakowy sprawdza się nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. W formie tłoczonej na zimno nadaje się do pielęgnacji skóry całego ciała. Nie tylko sam nie uczula, ale też redukuje ryzyko pojawienia się objawów alergicznych. Występujące w nim kwasy omega oraz nazywana „witaminą młodości” witamina E doskonale wpływają na stan skóry, opóźniając procesy jej starzenia i zmniejszając widoczność zmarszczek. Poza tym olej rzepakowy wzmacnia włosy i paznokcie. Olejowane nim włosy są bardziej odżywione i nawilżone, dzięki czemu lepiej wyglądają i są łatwiejsze w ułożeniu. Regularnie nakładany na płytkę paznokcia, może natomiast chronić przed jej pękaniem.

Olej rzepakowy coraz bardziej doceniany

Olej rzepakowy cechuje się tyloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami, że doczekał się nawet w pełni poświęconej mu akcji informacyjnej. Kampania „Olej rzepakowy skarbem Europy” jest prowadzona w Polsce i Francji. Jest kierowana do wszystkich konsumentów, ze szczególnym uwzględnieniem osób odpowiedzialnych za codzienne zakupy spożywcze oraz rodziców decydujących o żywieniu dzieci. Program ma na celu promocję oleju rzepakowego i uświadomienie konsumentom, jak wiele cennych składników kryje się nawet w jednej jego łyżce. Szczegółowe informacje na temat akcji i więcej ciekawostek o samym oleju można znaleźć na stronie olejrzepakowy.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.