Stres oksydacyjny co to jest i jak równoważyć

Stres oksydacyjny: co to jest i jak równoważyć?

Stres oksydacyjny definiowany jest jako stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami i przeciwutleniaczami w organizmie człowieka. Wśród głównych przyczyn stresu oksydacyjnego wyróżnia się długotrwały stres, niezdrowy tryb życia oraz wysokokaloryczną dietę.

Stres oksydacyjny – przyczyny, objawy i konsekwencje

Stres oksydacyjny pojawia się, gdy w organizmie jest zbyt wysoki poziom wolnych rodników, czyli utleniaczy, które powstają w procesie oddychania. Działaniu wolnych rodników zapobiegają przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty takie jak polifenole, karotenoidy oraz witaminy A, C, E. Do przyczyn stresu oksydacyjnego zalicza się zanieczyszczone powietrze, stres, dietę bogatą w tłuszcze i cukier. Można wyróżnić następujące objawy stresu oksydacyjnego:

  • Bóle głowy,
  • Stany zapalne, zaparcia,
  • Problemy z trawieniem,
  • Bóle mięśni,
  • Nadmierna ekspozycja na słońce,
  • Osłabienie.

Stres oksydacyjny niesie ze sobą wiele poważnych konsekwencji, ponieważ sprzyja rozwojowi chorób układu trawiennego i krwionośnego, a także nowotworów. Dowiedziono, że u podstaw zmian nowotworowych leżą między innymi zmiany w DNA, które są wynikiem działania właśnie stresu oksydacyjnego. Zgodnie z wynikami badań, wśród innych skutków wyróżnia się także chorobę Parkinsona i Alzheimera. 

Więcej na temat stresu oksydacyjnego można znaleźć na stronie: https://optymalnewybory.pl/jak-rownowazyc-stres-oksydacyjny/

Jak równoważyć stres oksydacyjny?

W przypadku stresu oksydacyjnego szczególne znaczenie ma profilaktyka, czyli wdrożenie zdrowego stylu życia. Bardzo ważne jest wyeliminowanie z diety tych produktów, które zakłócają równowagę między antyoksydantami i wolnymi rodnikami. Warto za to spożywać jagody, buraki, truskawki, orzechy, czerwone wino i kakao. Dieta powinna być także bogata w warzywa i owoce, a duże znaczenie ma dodatkowo regularne nawadnianie organizmu. W jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów z dużą zawartością witamin A, C, E oraz karotenu, cynku i selenu. Równoważenie stresu oksydacyjnego to jednak nie tylko dieta, ale także zwiększenie ruchu fizycznego, a jednocześnie zmniejszenie ekspozycji organizmu na szkodliwe bodźce takie jak stres, zanieczyszczenie powietrza. Warto także rzucić palenie oraz unikać nadmiernej ekspozycji organizmu na słońce.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *