Suplementy diety - które z nich warto stosować jesienią?

Suplementy diety – które z nich warto stosować jesienią?

Jesienią sięgamy po nie znacznie częściej, dlatego dobrze wybierać takie, które rzeczywiście działają. Podczas zimniejszych miesięcy dobrze zadbać o zbilansowaną i przemyślaną dietę, wspartą odpowiednią suplementacją. Zastanawiasz się, które suplementy działają i jak je wybrać? Podpowiadamy.

Witamina D3

To jeden z suplementów, który naprawdę działa. Głównym źródłem witaminy D w naszym organizmie jest jej synteza skórna, która zachodzi pod wpływem światła słonecznego. Kiedy słońca zaczyna brakować, ilości witaminy D dostarczanej z pożywieniem są niewystarczające, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie. W efekcie ponad 80% Polaków cierpi na niedobór witaminy D. Objawy związane z jej niedoborem pogłębiają się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ze względu na niewystarczającą ekspozycję na światło słoneczne. Pogorszenie nastroju, spadek odporności, zmęczenie i senność to objawy które zrzucamy na barki złej pogody. Okazuje się, że winowajcą może być niedobór witaminy D.

Probiotyki

Jesienią nasza odporność wystawiona jest na dość dużą próbę, a kiepski stan mikroflory jelitowej nie będzie tu pomocny. Dlaczego bakterie żyjące w naszych jelitach mają tak duży wpływ na odporność? Ponieważ to w jelitach zgromadzona jest największa ilość komórek układu odpornościowego, dzięki którym szkodliwe substancje pochodzące z żywności w normalnych warunkach nie przenikają do naszego organizmu. W momencie, kiedy bariera złożona z bakterii jelitowych jest niekompletna, szkodliwe substancje przedostają się do krwi wpływając na obniżenie odporności oraz samopoczucia. Dodatkowo udowodniono bezpośrednie powiązanie między złym stanem mikroflory jelitowej a depresją, która bywa także nazywana chorobą jelit.

Kwasy Omega 3

Niezwykle ważnym argumentem, który przemawia za suplementacją kwasów Omega 3 jest to, że jemy ich po prostu zbyt mało. Głównym źródłem kwasów Omega 3 w diecie są ryby, wodorosty i owoce morza. Średnie spożycie ryb w Polsce jest wciąż na zbyt niskim poziomie, a dodatkowo jakość ryb dostępnych w sprzedaży często pozostawia wiele do życzenia. Dobrym źródłem kwasów Omega 3 jest także chia.

Warto rozważyć suplementy diety kwasów Omega 3 zwłaszcza w porze, w której jesteśmy najbardziej narażeni na spadek nastroju i przeziębienia. Oprócz tego, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 regulują poziom trójglicerydów, poprawiają koncentrację, stymulują pracę mózgu, uśmierzają ból, mają również wpływ na naszą odporność. Kwasy Omega 3 wpływają na zwiększenie ilości limfocytów T, czyli komórek, które dowodzą reakcją odpornościową, zachodzącą w naszym organizmie.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *