Mąka – czym różnią się jej rodzaje

Mąka – czym różnią się jej rodzaje?

Mąka w dzisiejszych czasach powstaje z wielu różnych źródeł, przez co każdy profesjonalny, jak i początkujący kucharz może wybrać coś, co najlepiej nada się do jego dania. Warto poznać najpopularniejsze opcje, które można spotkać w sklepach. Tutaj przyda się podział na mąki bezglutenowe i glutenowe. Czym się charakteryzują i w jakich przypadkach sprawdzą się najlepiej? Warto się temu przyjrzeć.

Mąki glutenowe – co je wyróżnia?

Zanim przejdziemy do nowoczesnych odmian, takich jak odtłuszczona mąka kokosowa, warto spojrzeć na klasyki. Opcje glutenowe są z nami już od setek lat, dostarczając pysznych wypieków, które cieszą całe rodziny. Czym charakteryzują się najpopularniejsze rodzaje z tego zakresu?

  • Mąka pszenna – jest to królowa wszystkich mąk i nie bez powodu. Jest bogata w skrobię i posiada niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Zawiera duże ilości białka i nie zabraknie w niej również witamin z grupy B. Zwieńcza to spora zawartość minerałów, a w tym żelaza, fosforu, magnezu cynku i wapnia. Duża zawartość glutenu sprawia, że ciasta rosną szybko i równie prędko robią się pulchne.
  • Mąka orkiszowa – często określana zdrowszą alternatywą dla opcji pszenicznej. Choć zawiera te same minerały i witaminy, zawarte są one w dużo większej ilości. Jednocześnie można cieszyć się tutaj dwukrotnie niższym indeksem glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Świetnie nada się do wypieku ciast, chlebów, pierogów oraz naleśników.
  • Mąka żytnia – posiada więcej minerałów, niż mąka pszenna. Podnosi poziom cukru we krwi w równie niewielkim stopniu, co mąka orkiszowa. Nada się tak naprawdę do wszystkiego, stanowiąc ciekawą opcję dla cukrzyków.

Mąki bezglutenowe – czym się charakteryzują?

Mąka – czym różnią się jej rodzaje

Dziś wiele osób zdaje sobie sprawę, że gluten wpływa na nich niekorzystnie. Nie oznacza to jednak, że muszą zrezygnować oni z wypiekanych pyszności. Na ratunek przychodzi mąka kokosowa odtłuszczona oraz inne pokrewne jej produkty. Czym się wyróżniają?

  • Mąka kokosowa – jest to opcja, która w połowie zbudowana jest z błonnika i białka, przez co wybierana jest bardzo często przez sportowców. Jeszcze ciekawszą opcją jest odtłuszczona mąka kokosowa, która zawiera jeszcze mniej tłuszczy, pozwalając efektywnie dbać o linię.
  • Mąka ryżowa – stworzona z myślą o alergikach, mąka ta bardzo rzadko powoduje jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym. Zawiera jednocześnie ważne substancje, takie jak fitoestrogeny i lignany o działaniu antynowotworowym. Sprawdzą się szczególnie dobrze do kruchych ciasteczek.
  • Mąka orzechowa – tworzona z różnych rodzajów orzechów, charakteryzuje się wysoką zawartością białka i zdrowych tłuszczów. Jej zastosowanie obejmuje przede wszystkim słodkie wypieki.

Jak widać, każda mąka ma jakąś zaletę. Warto wybrać tę, która odpowiada nam najbardziej swoimi właściwościami. To prosty sposób na pyszny i zdrowy wypiek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *